neděle 6. ledna 2013

Jak vybrat tu správnou vrtačku ?

Ruční elektrická vrtačka je nářadí, které najde rozmanité uplatnění jistě i u Vás. Základní funkcí elektrické vrtačky je především vrtání, dále pak šroubovánísekání a také broušení pomocí brusných kotoučů.


Využití vrtačky

Na trhu naleznete celou řadu vrtaček od nejlevnějších z různých prodejních řetězců víceméně „na jedno použití“ až po vrtačky pro profesionály. Doporučujeme Vám se důkladně zamyslet, k čemu budete vrtačku nejčastěji používat a jak moc ji budete zatěžovat.

Rozdělení vrtaček

  • Diamantové vrtačky jsou ideální pro náročné elektrikářské, instalatérské nebo topenářské práce. Je vhodná, vrtáte-li zejména do materiálu jako beton, přírodní kámen, kabřincové cihly a vyztužený beton.
  • Pravoúhlé vrtačky jsou určeny pro profesionální provoz na těžko dostupných místech. Ovládání Vám usnadní kompaktní lehká konstrukce a tvar spínače.
  • Příklepové vrtačky využijete pro vrtání do zdí, cihel, betonu, kamene a podobných tvrdých materiálů. U většiny příklepových vrtaček lze příklep vypnout a vrtačku tak použít k vrtání např. do kovu nebo dřeva.
  • Rotační vrtačky jsou vrtačky bez příklepu, určené k vrtání do kovu, plechu nebo dřeva.

    Doporučení k výběru vrtačky

    Prvně se rozhodněte, jestli máte zájem o hobby nebo profesionální elektrickou vrtačku. To Vám pomůže určit cenový rozsah, kolik budete do vrtačky investovat. Je dobré se poradit s někým, kdo má větší praktické zkušenosti s více značkami.
    Pokud uvažujete jako většina kutilů, tak se z důvodu finančních úspor snažíte pořídit univerzální pomocníky s co nejvšestrannějším využitím. V případě vrtaček to znamená, že většina lidí hledá vrtačku, která zvládne vyvrtat díru do železa, umí šroubovat, díky příklepu si poradí s vrtáním do zdi, a ještě bude osekávat betonové monolity. Teoreticky je to správně. Avšak díky tomu, že máte univerzální nářadí, které není stavěno primárně na danou činnost, dochází pak k rychlejšímu opotřebení vrtačky, ne zcela přesné práci, k většímu úsilí a většímu výdaji energie z Vaší strany. Čili, pokud vrtačku použijete jen občas a pokaždé na jinou práci, tak ano, zvolte vrtačku s co nejvšestranějším využítím (například Black&Decker KR703K). Ale, jestli používáte nebo hodláte používat vrtačku častěji, přilkoňte se raději k tomu, že si pořídíte vrtačku určenou převážně na zamýšlenou činnost (do truhlářských nebo kovo dílen DeWalt DVD112S nebo Hitachi D10YB pro vrtání v těžko dostupných místech). Budete pak více spokojeni s nákupem i s odvedenou prací.

  • Vrtačky stejně jako spoustu jiného nářadí zakoupíte výhodně na remeslnik.sikula.cz pohodlně přes internet a s dopravou až k Vám. Zobrazit všechny vrtačky.

Žádné komentáře:

Okomentovat